Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
Пневмония | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи

Пневмонията е възпаление на белите дробове, което засяга, поотделно или заедно, извършващите газобмена алвеоли. Алвеолите представляват микроскопични камери, които са запълнени с въздух и са разположени във вътрешността на белите дробове. Болестта се среща често и е разпространена сред всички възрастови групи, и също така е нерядка причина за смърт на боледуващите от нея. Най-честата причина за появява на заболяването е биологична и спрямо този признак се различават различни видове пневмонии. Вирусната пневмония е причинена от вируси, бактериалната - от бактерии, а алергичната - от алергии, като в някои от случаите болестта хронифицира.При вирусната пневмония вирусите попадат в дихателните пътища по въздушно-капков път. Тя започва като грип и се развива много бързо. Бактериалната пневмония е в резултат от попадането на болестотворни бактерии в белите дробове. Най-често това са спрептококи, стафилококи, клебсиела и пневмококи. При алергично белодробно заболяване, което се причинява от ендо и екзо алергени, като следствие се развива алергична пневмония. В случаите, когато има хроничен възпалителен процес, който периодично се изостря и продължава повече от три месеца, се говори за хронична пневмония. При този вид пневмония в белите дробове постепенно се развива съединителна тъкан, която затруднява тяхната нормална функция.Болестта се диагностицира като се извършва медицински преглед и се прави рентгенография на белите дробове. В някои случаи причините за заболяването са трудно доловими, което допълнително затруднява класифицирането на болестта, а оттам и лечението. Препоръчва се при процеса на диагностициране да се отчетат фактори като кашлица, затруднено дишане, намален обем на гръдния кош и учестено дишане. Допълнително се правят редица кръвни тестове, например пълна кръвна картина, измерване нивото на серумните електролити, изследване на нивото на С-реактивния протеин и някои функции на черния дроб, както и някои бактериологични тестове.При бактериалната пневмония се отчита рязко начало на болестта, което се отличава с втрисане, температура и отделяне на ръждив на цвят секрет. Има две форми на ваксина срещу пневмококовата инфекция, това са пневмококовата съединителна ваксина и пневмококовата полизахаридна ваксина. Втората е препоръчителна за всички, които са изложени на риск от такъв вид инфекция. Първата ваксина е препоръчителна за всички деца във възрастовата граница от 2 до 4. Алергичната пневмония се лекува в болница като се прилагат противоалергични медикаменти, антибиотици, витамини, сулфонамиди и кортикостероиди. При хроничната пневмония се използват химиотерапевтици, антибиотици, бронхолитични и отхрачващи средства, инхалации и климатолечение. От тази болест са възможни усложнения като дихателна и сърдечна недостатъчност, абсцеси, бронхиектазия и пневмосклероза.

Профилактиката на заболяването се състои в избягване и отстраняване на причините и на факторите, които са рискови и предразполагат появата на заболяването. Трябва да се избягват контакти с болни, да се провеждат закалителни процедури, както при млади, така и при възрастни. Профилактиката се състои в избягване или отстраняване на причините и предразполагащите фактори, които могат да включват усложнения от инфекциозни болести, контакти с лица, които са с възпалителни процеси в носоглътката, и провеждане на закаляващи процедури.Прочети повече на: www.apteka-optima.com
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин