Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
Синдром на Хашимото | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи
индром на Хашимото, Thyreoiditis lymphomatosa chronica Hashimoto, е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. От болестта могат да страдат хора от различни възрасти, но най-често се развива при жени между 30 и 50 годишна възраст. Лечение досега не е открито и затова пациентът трябва да приема до края на живота си лекарства, с които да се поддържа нормалната функция на щитовидната жлеза.
Заболяването представлява хроничен възпалителен процес, в резултат на който се унищожава тъканта на щитовидната жлеза. Тя е най-голямата жлеза с вътрешна секреция и е отговорна за белтъчния, липидния и въглехидратния метаболизъм в организма. При Хашимото може да се достигне до 80% загуба на щитовидна тъкан.

Според специалисти трудно може да се намери определена причина за появата на заболяването. Според тях стресът може също да окаже влияние върху функцията на щитовидната жлеза. Други възможни причини за възникване на болестта е лъчелечение или облъчване. Съществува хипотеза, че синдромът на Хашимото се дължи на генетичен дефект, който се отключва в даден момент от живота.Интересен факт, е че болестта започва без проявата на симптоми. Първите признаци са леко подуване и дискомфорт в шията. След това се появяват съпътстващи признаци на заболяването, лесна уморяемост, липса на енергия, шум в ушите, подпухване, отслабване на паметта и стягане в областта на шията.


За да се установи дали пациентът страда от синдрома на Хашимото, трябва да се направи ехографско изследване, а също така се изследват хормоните и кръвта. Диагнозата се поставя от специалист ендокринолог. Лечението започва с тиреоидни хормони в първите месеци. След това в него се включват различни медикаменти, предписани от лекуващия лекар, които се пият пожизнено. В определени случаи може да се наложи оперативна намеса.

Важно е да се каже, че медицината е разработила успешен лечебен метод за заболяването. Мнението на някои специалисти е, че лечението не е правилно, тъй като то има странични ефекти, които да доведат до увреждане на други органи в организма. Затова много хора пробват с нетрадиционни методи за лечение, които са основно импулсният метод и хомеопатията. Целта им е функцията на щитовидната жлеза да се възстанови по естествен път, което от своя страна ще води до подобряването на здравословното състояние на пациента. Задължително трябва да се знае, че хората с поставена диагноза синдром на Хашимото не трябва да се плашат, защото с нея може да се живее напълно пълноценен живот.
Прочети повече на: www.apteka-optima.com
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин