Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
Дизентерия | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи

Дизентерията представлява остро инфекциозно заболяване, което може да нанесе сериозни поражения на стомашно-чревния тракт. Заболяването засяга всички възрастови групи, като най-засегнати са децата във възрастовата група от 0 до 4 години. Позната е и под името шигела, защото се причинява от бактерии, които са от род със същото име.Заболяването се причинява от дизентерийната амеба чрез поглъщане. При него пациентът се заразява с малка форма на дизентерийна амеба, която става голяма след прекарана настинка или простудно заболяване. По време на растежа на бактерията тя живее в чревната кухина, а след това се премества при чревните власинки. Когато заболяването протича в остра форма, има вероятност тя да се засели в черния дроб или в мозъка. Инкубационният период на заболяването трае от 1 до 7 дни. То започва с отказ от храна, главоболие, силни коремни болки, повръщане, гадене, диария със слуз и кръв, а често с увеличаване на честотата на ходене до тоалетната. Болките в корема са в областта на пъпа или в лявата половина на корема. Болните имат бледа кожа, езикът им е обложен и сух, имат ускорен пулс. Температурата се покачва и може да достигне до 39 градуса. По този начин тялото губи много вода, в резултат на което се дехидратира. Разгарът на болестта протича в рамките на 4- 5 дни.Диагнозата на заболяване се поставя като се направят микробиологични изследвания, които да докажат наличието на причинител. Бактерията се изолира с посявка на фецес върху диференцирана и селективна среда. Веднага след това се взима фекална проба, защото бактериите загиват бързо заради гнилостните процеси във фецеса. След това се правят и серологични изследвания. Дизентерията може да протече в лека, средно тежка и тежка форма. При тежката форма има изразена интоксикация, отпадналост, тежък диариен синдром и метаболитна ацидоза. По време на лечението се прилагат спазмолитици, антипиретици и лекарства против диария. Препоръчва се по време на лечението режим на легло и спазване на диета. След като пациентът бъде излекуван се препоръчва повишаване на здравната култура и контрол на хигиената в бита.


Прочети повече на: www.apteka-optima.com
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин