Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
Дифтерия | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи

Дифтерията представлява остро инфекциозно заболяване, което засяга лигавиците на дихателния апарат. В миналото това заболяване е имало висока смъртност, особено при деца от 1 до 5 години. В днешно време заболяването е много рядко срещано в развитите страни, заради широко разпространената ваксинация. Но макар и рядко, все още има части по света, където възникват епидемии на дифтерия. Статистическите данни показват, че това са зони, в които не се прилага системно ваксиниране на децата.Дифтерията се причинява от грам положителните бактерии Corynebacterium diphtheriae. В засегнатия организъм те отделят специфичен екзотоксин, който има блокиращо действие върху синтеза на протеини. Бактериите се предават с директен контакт или от респираторния тракт. Те проникват най-често през носа, гърлото и ларанкса, и по-рядко през рани или през ушите. Инкубационният период на заболяването е от 2 дни до 1 месец. То започва да се развива постепенно. Първите симптоми са леко възпалено гърло, затруднено преглъщане, гадене, повръщане, силна треска и втрисане. Освен тези симптоми, заразеният пациент може да има и други, като апатия, ниско кръвно налягане, сърцебиене и бледост. В по-късен етап е възможно да се появят периферна невропатия от сензорен тип и кардиомиопатия. В много от случаите като вторична инфекция се развива кожна дифтерия. Заболяването засяга понякога други органи и дори може да парализира лицевата и дихателната мускулатура.При наличие на някой от тези симптоми е задължително посещение при лекар. Той извършва преглед на устата и гърлото, за да установи дали са налице белезникави сивкави налепи, които са характерни за дифтерията. Назначава се кръвна картина, провежда се ЕКГ и се взема секрет от гърлото. След потвърждаване на диагнозата лечението трябва да започне веднага, за да се избегне появата на усложнения. Лечението се извършва с антибиотици, които унищожават бактерията. Освен това се прилага противодифтериен антитоксичен серум, който неутрализира циркулиращия в кръвта дифтериен екзотоксин. За предпазване от заразяване с дифтерия се поставя ваксина, която е включена в имунизационния календар на България. Единственият начин за предпазване от заболяването е ваксината, ето защо тя е задължителна.


Прочети повече на: www.apteka-optima.com
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин