Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
Коклюш, магарешка кашлица | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи

Коклюшът представлява инфекциозно заболяване на дихателните пътища, което се предава по въздушно-капков път. Нарича се още с имената магарешка кашлица или пертусис. Заболяването се причинява от бактерията Bordetella pertussis, която е открита през 1905 година от учените Женгу и Борде. Те двама откриват също първата ваксина срещу това заболяване. Преди да бъде открита ваксината, коклюшът е една от основните причини за детската смъртност по света. След въвеждането на имунизационна политика, в която се включва ваксината срещу болестта, случаите намаляват с повече от 99%. Въпреки това заболяването не е изкоренено напълно, особено в развиващите се страни.След като бъдат предадени по въздушно-капков път, бактериите започват да се размножават върху епителя, който покрива дихателните пътища, като започва от носоглътката и достига до бронхите. Заболяването е много силно заразно и около 90% от възприемчивите организми, които са изложени на бактерията, се заразяват. Магарешката кашлица преминава през 4 етапа, инкубационен, катарален, конвулсивен и реконвалесцентен. Първият етап протича в повечето случаи от 7 до 10 дни, като често не се забелязват симптоми на заболяването. През катаралния етап се появява температура, умора и отпадналост, хрема, лека кашлица и сълзотечение. През третия етап, който продължава от 2 до 4 седмица, е налице пристъпна кашлица. Малко преди да започне тя, се появява чувството на гъделичкане в гърлото. След това се появяват къси кашлични пристъпи, които изчерпват целия поет въздух. Болният се опитва да поеме въздух, което протича шумно и се нарича реприз. След като е вдишан въздух, кашличните пристъпи започват пак. Това състояние може да продължи дори до 50 дни. Именно заради шумното дишане, което наподобява рев на магаре, заболяването се нарича магарешка кашлица. През последния етап състоянието на болния започва да се подобрява и пристъпите намаляват.Коклюшът се диагностицира с изолиране на причинителя. Извършва се изследване, при което се взема материал от носоглътката със закривен тампон. При положителна диагноза се назначават антибиотици, които спомагат за ликвидиране на причинителя и ограничават възможността за заразяване на околните. Най-добрият метод за профилактика на заболяването е имунизацията с убита ваксина. Тя влиза в имунизационния календар и се поставя на кърмачето през втория, третия и четвъртия месец, и като реимунизация – през шестнайстия месец.Прочети повече на: www.apteka-optima.com
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин