Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
Далтонизъм | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи

Понятието „далтонизъм” се използва, за да опише червено - зелена цветова слепота. Хората, страдащи от това заболяване, имат нарушено зрително възприятие, когато става дума за зеленият и червеният цвят. Степента на заболяването се определя в зависимост, от броя на конусите в окото, които липсват или не функционират правилно.

Това състояние е кръстено на името на британецът Джон Далтон, който първи описва своите симптоми на далтонизъм през 1798г. Смята се, че това е първият ръкопис за това заболяване. Самият Джон Далтон е бил известен учен, който е направил множество открития за времето си, с което доказва, че този здравословен проблем не е пречка на нормалният и пълноценен живот.

Когато хората чуят за „цветна слепота”, те най-често си представят, че страдащите от нея виждат всичко заобикалящо ги в черно и бяло. Всъщност, както хората ще открият, ако използват специален далтонист симулатор, истинската цветна слепота, в която светът се възприема в монохромни цветове, е рядкост. Вместо това, хората страдащи от далтонизъм, имат ниска чувствителност към някои области от цветния спектър, което ги затруднява в разграничаването на самия цвят.

Така например, някой с червено-зелена слепота може да види червеното  в тонове от жълто до кафяво, в зависимост от състава на цвета.  Това може да се превърне в проблем, когато става дума за визуализация на различно обагрени предмети и надписи. Например, ако червен текст е изобразен на златист фон, ще бъде трудно за разчитане на написаното, тъй като очите нямат достатъчна чувствителност към червения цвят, за да разграничат двата цвята.  По същият начин далтонистите имат проблем и с лилавия цвят,като често го бъркат с тоналности на синьото, заради намалената чувствителност на окото.

Далтонизмът е заболяване, свързано с полът на човек. Генът, виновник за него се намира в Х хромозомата, който предразполага повече мъжете да страдат от това оплакване, отколкото жените.  За да наследи това увреждане една жена, то тя трябва да онаследи 2 дефектни копия на гена, докато при мъжете е достатъчен дори един. Жените могат да бъдат носители, предавайки гена на децата си, които от своя страна да го онаследят като далтонизъм или също да го пренесат към следващите си поколения.

Различията в зрителното възприятие, често се забелязват в ранна детска възраст, особено ако детето посещава редовни консултации с очен специалист.  Днес дори в домашни условия имате възможност да проверите своето цветово възприятие чрез множеството тестове в интернет. Предлагаме на Вашето внимание някои от тях. В случай, че усетите трудности с разчитането на картинките, моля обърнете се към очен лекар, който да направи пълни тестове на Вашето зрение.


Прочети повече на: www.apteka-optima.com

Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс