Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
Скарлатина (MKB - A38 ) | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи

Скарлатината е вид шарка, инфекциозно заболяване, което протича с обрив. Тя се характеризира с висока температура, типичен обрив и ангина. Причинителят на скарлатината е бактерия - бета-хемолитичен стрептокок от група А, която има 55 серотипа и отделя токсин и алерген. След преболедуване се образуват антитела срещу токсина, който бактерията отделя и предизвиква уврежданията. Тъй като често за лечение се употребяват антибиотици, а и заболяването е на бактериална основа, 5-10 % от заболелите не могат да си изработят траен имунитет и се разболяват на по-късен етап, макар да са прекарали болестта преди. Болният трябва да се лекува вкъщи, а храната трябва да бъде течна или кашеста, като е добре да се избягва белтъчната храна, тъй като тя може да изостри алергията, която се появява впоследствие.Причини за заболяването
Източник на инфекцията е болен човек и здрав заразоносител. Боледуват предимно деца от 3 до 13-годишна възраст, а бебетата до 6 месечна възраст са имунизирани от антителата на майката. Заболяването се предава по въздушно-капков път, с кихане и кашляне, както и с допир със заразени предмети. Заразяват се само 30-40% от хората, които са били в контакт със заразени.

Симптоми и лечениеИнкубационният период на заболяването е от 2 до 10 дни, средно 3-5 дни. Обикновено то започва с висока температура и болки в гърлото, до 24 часа след това се появява обрив, който обикновено започва зад ушите, с дифузно зачервяване по бузите и бледост около устата с формата на триъгълник. След това се появява дребно-петнист обрив по гърдите, гърба и свивките на лактите, мишниците и слабините, по които се появяват червени линии в сгъвните повърхности. Гърлото и сливиците са силно зачервени и често покрити с белезникави налепи, а по небцето се появява дребен точковиден обрив. Шийните лимфни възли се уголемяват, а езикът е покрит с бял налеп, който постепенно се премахва, а езикът става малиновочервен. Могат да се наблюдават още симптоматики - отпадналост, главоболие и повръщане, а по-късно кожата може да се лющи, включително по дланите и ходилата.Скарлатината е опасна с това, че дори в нейната лека форма са възможни усложнения. Усложненията от скарлатината са сравнително редки, тъй като тя обикновено се хваща навреме и се лекува. Ранните усложнения на скарлатината включват възпаление на лимфните възли, отити, синуити, кръвоизливи, а късните усложнения са резултат от развитие на алергия на организма спрямо инфекциозните причинители и могат да са артрит, възпаление на черния дроб, бъбреците, сърцето и мозъка.

Лечението на скарлатина е много ефективно след откриването на пеницилина, тъй като стрептококовата бактерия е чувствителна спрямо този силен медикамент. Ако се установи непоносимост спрямо пеницилин може да се пие друг антибиотик. Заболелите пациенти се поставят в карантина за 10 дни, а тези, които са били в контакт с тях трябва да се наблюдават за 7 дни. За да се установят късни усложнения на болестта се правят изследвания на всеки 7 дни от началото на заболяването за три седмици. Контакт с оздравелия след карантинния период не е опасен.Прочети повече на: www.apteka-optima.com
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин