Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
Есенциална хипертония (МКБ i10 ) | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи
Есенциална хипертония се характеризира с  повишено кръвно налягане при лица над 18 години,(кръвно налягане над 140/90 измервано многократно/постоянно)
Фактори за развитието на есенциална хипертония са наследствена обремененост, злоупотреба с готварска сол, наднормена телесна маса, намалена физическа активност, психическо пренапрежение и други.

Симптомите на есенциална хипертония могат да бъдат сутрешно главоболие, световъртеж, замайване, нарушения в равновесието, зрителни нарушения, сърдечни аритмии, а по-късни стадии и стенокардия.
Есенциална хипертония може да доведе до инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, и др.

Лечението на есенциалната хипертония може да бъде медикаментозно и немедикаментозно. При немедикаментозното лечение се цели да се намали телесното тегло, да се ограничи приема на готварската сол, поддържане на подходяща физическа активност и диететичен режим (увеличен прием на плодове и зеленчуци и намаляване на животинските масти), спиране на тютюнопушенето.  Медикаментозното лечение се провежда с комбинация от различни групи на лекарства. То е индивидуално и в зависимост от стадия на заболяването и стойностите на кръвното налягане. Прилагат се бета блокери, диуретици, калциеви антагонисти, алфа блокери и други.
Нужно е да се обърне внимание от медицинско лице.
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин