Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
Атеросклероза | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи

Сърдечносъдови заболявания


Атеросклерозата е заболяване, при което се натрупва плака във вътрешността на артериите. Артерии са кръвоносните съдове, които пренасят кислород и хранителни вещества от сърцето към останалата част от тялото. Здравите артерии са гъвкави, здрави и еластични. С течение на времето твърде високо налягане в артериите може да направи стените по-дебели и по-нееластични, както и да се натрупа плака.

Плаката се състои от мазнини, холестерол, калций и други вещества, открити в кръвта. С течение на времето, плаката се втвърдява и стеснява артериите.Това ограничава притока на богата на кислород кръв към органите и други части на тялото на човека.

В други случаи плаката може също така да се разкъса, което да доведе до кървене и образуване на кръвен съсирек с резултат- запушване на съд във всяка част от тялото.

Атеросклерозата е много разпространена болест. Тя може да доведе до сериозни проблеми, включително сърдечен удар, инсулт или дори смърт.

 

 

Точната причина за появата на атеросклероза не е известна. Въпреки това проучванията показват, че атеросклерозата е бавнопротичащо, сложно заболяване, което може да започне в детството. Тя се развива по-бързо с напредване на възрастта.

Атеросклерозата може да започне когато определени фактори увредят стената на кръвоносния съд. Сред тези фактори могат да се посочат:

 • Тютюнопушене;
 • Голямо количество триглицериди и холестерол в кръвта
 • Високото кръвно налягане;
 • Високите количества захар в кръвта поради инсулинова резистентност или захарен диабет;
 • Затлъстяване

Артериосклерозната плака може да започне да се изгражда там, където артериите са повредени. С

течение на времето плаката се втвърдява и уголемява и стеснява отвора на артериите. В крайна сметка част от плаката може да се разкъса и това да доведе до поредица от патологични процеси (повишено кръвосъсирване и възпаление).
Когато това се случи фрагменти на кръвни клетки, наречени тромбоцити, се придържат към мястото на увреденото място. Те могат да се слепват един с друг, за да се образуват кръвни съсиреци. Съсиреците стесняват артериите, което още повече ограничава потока на богата на кислород кръв в части на тялото. В резултат се получава т.нар. исхемия (малокръвие) в определения участък, хранен от запушената артерия, и функциите на засегнатия орган или тъкан се нарушават.

В зависимост от това кои артерии са засегнати, кръвните съсиреци могат да влошат налична стенокардия (гръдна болка) или да доведат до сърдечен удар или инсулт.

Рискови фактори

Исхемичната болест на сърцето (атеросклероза на коронарните артерии) е една от главните причини за смъртността на хората в световен мащаб.
Точната причина за появата на атеросклероза не е известна. Въпреки това, определени черти на характера, условията или навици на живот могат да повишат риска от това заболяване. Тези условия са известни като рискови фактори. Колкото повече рискови фактори се срещат при човек, толкова по-вероятно е той да развие атеросклероза.

Хората могат да контролират някои рискови фактори и да помогнат за предотвратяване или забавяне на атеросклерозата. Други рискови фактори обаче не са под влиянието на човек.

 

Основните рискови фактори

 • Високи нива на холестерол в кръвта. Това включва висок LDL холестерол ("лош" холестерол) и нисък HDL холестерол ("добър" холестерол).
 • Високо кръвно налягане - кръвното налягане се счита за високо ако стойността му остава на или над 140/90 mmHg с течение на времето. При пациенти с диабет и хронична бъбречна недостатъчност за високо се смята кръвно налягане със стойности 130/80 mmHg или по-високо. (MmHg е милиметра живак единици, използвани за измерване на кръвното налягане).
 • Тютюнопушене - то може да увреди кръвоносните съдове; повишава нивата на холестерола и повишава кръвното налягане. Пушенето също така ограничава количеството кислород, което трябва да достигне до тъканите на тялото.
 • Инсулинова резистентност - това е състояние, което се проявява при невъзможност на тялото да усвоява правилно своя инсулин. Инсулинът е хормон, който помага да се транспортира кръвната захар в клетките, където тя се използва като източник на енергия. Устойчивостта на инсулин може да доведе до диабет.
 • Диабет – при това заболяване нивото на кръвната захар в организма е твърде високо, поради невъзможност той да произвежда достатъчно инсулин или да усвоява своя инсулин правилно.
 • Наднормено тегло или затлъстяване - термините "наднормено тегло" и "затлъстяване" се отнасят за състояния, при които телесното тегло е по-голямо отколкото това, което се счита за здравословно за определена височина, възраст и пол.
 • Липса на физическа активност - липсата на физическа активност може да повлияе негативно на някои от рискови фактори за поява на атеросклероза, като високи нива на холестерол в кръвта, високо кръвно налягане, диабет, наднормено тегло и затлъстяване.
 • Нездравословен начин на хранене - храните, които са с високо съдържание на наситени и транс мазнини (ненаситени мазнини, получени след топлинна обработка от висши мазнини). Този тип мазнини се съдържат в бисквити, кексове, торти, пържени картофи, хамбургери. Високият прием на холестерол, натрий (сол) и захар също могат да допринесат за развитието на атеросклероза.
 • Напреднала възраст - с напредването на възрастта рискът от развитие на атеросклероза се увеличава. Генетични фактори или начинът на живот причиняват натрупване на плака по стените на артериите, ефектът от която се усилва с напредването на възрастта. При хора на средна или по-напреднала възраст, които имат натрупало се достатъчно количество плака вече се проявяват явни симптоми. Полът на човек също оказва влияние в известна степен - при мъжете рискът от развитие на атеросклероза се увеличава след 45 години, докато прижените - след 55-годишна възраст.
 • Анамнеза за ранна болест на сърцето (семейната обремененост) - възможността за развитие на атеросклероза се увеличава ако баща или брат на рисков пациент е диагностициран с болест на сърцето преди 55-годишна възраст или ако майката или сестрата е била диагностицирана с болест на сърцето преди 65-годишна възраст.

Въпреки че възрастта и фамилната анамнеза за ранна болест на сърцето са рискови фактори, това не означава, че е съвсем сигурно, че конкретния човек ще развие атеросклероза, в случай че при него се наблюдават тези рискови фактори.

Проучванията показват, че се увеличава броят на децата и младежите, които са изложени на риск за атеросклероза. Това се дължи на редица причини, включително и увеличения процент на затлъстели деца в детска възраст.

 

Новооткрити рискови фактори

Учените продължават да проучват други възможни рискови фактори за атеросклероза.

Високите нива на протеин (наречен C-реактивен протеин - CRP) в кръвта може да повиши риска от атеросклероза и инфаркт. Високите нива на CRP са признак за възпаление в организма.
Възпалението е отговор на организма при нараняване или инфекция. Увреждане на вътрешните стени на артериите може да предизвика възпалителен процес и да подпомогне плаката да се увеличава.
Хората, които имат ниски нива на CRP могат да развият атеросклероза с по-бавен темп, отколкото хората, които имат високи нива на CRP. Провеждат се изследвания, за да сe разбере дали при намаляване на възпалението и нивата на CRР може да се намали риска от развитие на атеросклероза.

Високите нива на определен вид мазнини (триглицериди) в кръвта също могат да повишат риска от атеросклероза, особено при жените. Триглицеридите постъпват в кръвта след разграждането на храната в стомаха и червата и представляват източник на енергия за организма.

 

Други фактори, които влияят върху атеросклерозата:

 • Сънната апнея - това е заболяване, което причинява едно или повече паузи в дишането или плитки вдишвания, докато човек спи. Нелекувана сънната апнея може да повиши риска от високо кръвно налягане, диабет и дори сърдечен пристъп или инсулт .
 • Стрес - изследванията показват, че като най-честа причина за получаване на инфаркт е емоционално разстройващо събитие, особено ако е придружено с изблик на гняв.
 • Алкохол - прекомерната употреба на алкохол може да увреди сърдечния мускул и да съдейства за отключването на другите рискови фактори за развитието на атеросклероза. Мъжете трябва да приемат не повече от две алкохолни питиета на ден, а жените - не повече от едно. За едно питие се счита чаша вино, една бира или малко количество спиртна напитка.

 

Лечение

Лечението на атеросклерозата може да включва промени в начина на живот, лекарства и медицински процедури или хирургия.

Целите на лечението включват:

 • Облекчаване на симптомите
 • Намаляване на рисковите фактори в усилията да се забави или да спре натрупването на плака по стените на кръвоносните съдове
 • Намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци
 • Разширяване или заобикаляне на запушени от плака артерии
 • Предотвратяване на заболявания, свързани с развитие на атеросклероза

 

Промени в начина на живот

Извършване на промени в начина на живот, често може да помогне за предотвратяване или лечение на атеросклерозата. За някои хора, тези промени може да са единственото необходимо лечение.

Следвайте здравословна диета
Здравословната диета е важна част от здравословния начин на живот. Посредством правилно хранене човек може да избегне или да понижи високото си кръвно налягане и високите нива на холестерола в кръвта си.

Терапевтични промени в начина на живот
При наличие на висок холестерол лекуващият лекар може да назначи програма от три части, която включва здравословна диета, физическа активност, както и контролиране на телесното тегло.

Според диетата по-малко от 7% от дневните калории трябва да бъдат поемани от наситени мазнини. Този вид мазнини се намират в някои меса, млечни продукти, шоколад, тестени изделия, пържени и преработени храни.

Не повече от 25 до 35% от дневните калории трябва да идват от всички мазнини.

Също така трябва в храната ви да има по-малко от 200 мг на ден холестерол. Количеството на холестерола и видовете мазнини в готови храни могат да бъдат намерени върху етикетите на храните.

Храни с високо съдържание на разтворими фибри също са част от здравословното хранене. Те подпомагат за предотвратяване на голямото усвояване на холестерол от стомашно-чревния тракт. Тези храни включват:

 • Зърнени храни като овесена каша и овесени трици
 • Плодове като ябълки, банани, портокали, круши и сини сливи
 • Бобовите растения като боб, леща, грах, черни очи грах, и боб Лима (сорт шарен маслен боб)

Приемът на повече плодове и зеленчуци спомага за понижаването на холестерола в кръвта. Здравословният хранителен режим включва също и някои видове риби, като сьомга, риба тон (консервирана или прясна) и скумрия. Тези риби са добър източник на омега-3 мастни киселини. Тези киселини спомагат за намаляването нивата на триглицеридите, като работят и в посока понижаване на холестерола посредством забавяне отлагането на плака в артериите. Добре е да се консумира риба поне два пъти седмично, като се избягна пърженето и панирането й.

Изключително важно е да се ограничи приемът на натрий (сол) с храната. Трябва да се подбират храни с ниско съдържание на сол и "без добавена сол" и подправки. Трябва да се знае, че дори и да не добавяме сол към ястията, голяма част от приема ни на натриев хлорид идва от закупените продукти – готови или полуготови. 

Консумацията на алкохол трябва да се ограничи до минимум, тъй като той съдейства за повишаване на кръвното налягане и нивото на триглицеридите в кръвта. Той също така съдържа в себе си много калории, което способства за увеличаване на телесното тегло.

Бъдете физически активни
Редовната физическа активност съдейства за ограничаване ефекта на много от рисковите фактори за развитие на атеросклероза, включително и LDL ("лошия") холестерол, високото кръвно налягане и наднорменото тегло.
Физическата активност също може да намали риска от заболяването диабет и да способства за повишаване нивото на т.нар. "добър"холестерол или HDL. Този холестерол спомага за предотвратяване на атеросклероза.
Стандартите за необходимото време за поддържане на добро здраве са различни. Въпреки това 60 минути на умерена физическа активност на седмица са достатъчни за поддържане на добро здраве. Показателно е, че колкото повече упражнения прави човек, толкова по-добре е това за неговото здраве.

Поддържайте здравословно тегло
Поддържането на здравословно телесно тегло може да намали риска за атеросклероза. За състоянието на теглото на човек се съди по средната стойност на основния показател за това – ИТМ (индекс на телесната маса) или т.нар. BMI-Body Mass Index. Този индекс най-грубо показва съотношението между ръст и тегло. За целта теглото в килограми се разделя на височината в метри на квадрат (Телесна маса (кг) / Височина2 (метри).
за оптимално телесно тегло се счита когато ИТМ по-малко от 25.
за наднормено тегло се счита когато ИТМ е между 25 и 29,9.
индекс на телесната маса 30 или повече се счита за затлъстяване. Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека и е резултат от нарушен енергиен баланс – сътношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека – т.е. хората наддават на тегло когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини.

Спрете да пушите!
Тютюнопушенето може да увреди и втвърди кръвоносните съдове и повишава риска от развитие на атеросклероза. Всеки потенциално рисков човек е важно да се посъветва с личния си лекар за включването му в програми, които могат да му помогнат да спре пушенето. Пасивните пушачи също са застрашени, въпреки че не поемат директно тютюневия дим.

Употреба на някои медикаменти
Лекуващият лекар може да предпише на пациента употребата на конкретни медикаменти с цел намаляване нивото на холестерола или показателите на кръвното налягане. 
Важно е да се следва стриктно предписанието на лекуващия лекар, за да могат да се постигнат оптимални резултати от лечението.

 

Групи медикаменти срещу атеросклероза

 • Холестеролпонижаващи медикаменти;
 • Бета-блокери – за понижаване на кръвното налягане и сърдечната честота;
 • Антиагреганти – за намаляване риска от слепване на тромбоцитите и образуване на кръвен съсирек;
 • АСЕ инхибитори – за понижаване на кръвното налягане и упражняване на добър ефект върху сърдечната дейност;
 • Блокери на калциевите канали – за понижаване на кръвното налягане;
 • Диуретици – за намаляване на кръвния обем и оттам на високото кръвно налягане;
 • Медикаменти за контрол на свързани с атеросклерозата заболявания - например диабет.

 

Медицински процедури и хирургия

При наличие на тежка атеросклероза лекуващият лекар може да препоръча и назначи конкретна медицинска интервенция (процедура или операция за премахване на плаката).

 • Ангиопластика - това е процедура, която се използва за да се отворят блокирани или стеснени коронарни артерии. Ангиопластиката може да подобри притока на кръв към сърцето и да облекчи болката в гърдите при стенокардия.
 • Коронарна артерия байпас – това е манипулация, при която кръвоносен съд от други области в тялото на човек се използва за заобикаляне на стеснени коронарни артерии. По този начин се подобрява притокът на кръв към сърцето, като се постига облекчаване на болките в гърдите и съдейства за евентуално предотвратяване на инфаркт.
 • Каротидната ендартеректомия  - операция за премахване на образуваната плака от каротидните артерии в областта на шията. Тази процедура възстановява притока на кръв към мозъка, което може да помогне за предотвратяване на инсулт.

 

http://www.sarce.bg/
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс