Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
Астма-Всичко за Астмата | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи
Астма (наричана още бронхиална астма) е хронично заболяване на дихателните пътища, които понякога се възпаляват вследствие на алергична реакция на организма или емоционален стрес. Съпътствано е с епизоди на задъхване, недостиг на въздух, болки в гърдите и кашлица. Между епизодите хората обикновено се чувстват добре. Астмата се свързва с отслабналите имунни функции на организма. Тя може да се прояви в слаба форма, но може да се превърне и в опасност за живота на пациента. Лекува се с лекарства и смяна на климата.

Астмата е заболяване на дихателните пътища и белите дробове. От нея можете да се разболеете във всяка възраст. Болестта не е заразна.

Въздухът, който поемаме, преминавайки през милиони все по-намаляващи размерите си дихателни пътища - бронхи, достига до микроскопични сакчета, наречени алвеоли. Там става обмяната на кислорода и въглеродния двуокис. Когато астмата е под контрол, бронхите са проходими и въздухът се вдишва и издишва без усилия. Когато болестта не е под контрол, дихателните пътища се възпаляват, отичат и набъбват, стават по-тесни и въздухът трудно преминава през тях. Развива се пристъп, по време на който до дробовете влиза и после излиза все по-малко въздух. Болните кашлят, гърдите им „свирят", усещат стягане на гръдния кош.

Много неща могат да причинят пристъпи или да обострят болестта. Ще изредим голяма част от тях, като ще си позволим да ви дадем и някои съвети:

  • Животни с козина. Много хора с астма са алергични към козината на котки, кучета и др. Не пускайте животни в дома си. Не взимайте домашни любимци. Избягвайте да ходите в домове, където има такива животни.
   Ако все пак имате домашни любимци, къпете ги с шампоан поне веднъж в седмицата.
  • Цигарен дим. Това е един от най-важните фактори за замърсяването на въздуха в затворени помещения и причинител на астматични пристъпи. Не позволявайте да се пуши там, където прекарвате деня си, и особено където спите. Ако пушите, направете всичко възможно, да се откажете.
  • Домашен прах - прах по дюшеците, възглавниците, леглата, пердетата, кувертюрите, подовите настилки. Перете по-често спалното бельо поне на 60 градуса. Оставяйте го да изсъхне на слънце. Пухените или дунапренени възглавници също могат да ви причинят неприятности. Кожени, плетени от тръстика или метални мебели са най-подходящи.
  • Прах при чистене. По възможност не се занимавайте лично с почистването с прахосмукачка, бърсането на прах, пръскането срещу насекоми, боядисването и използването на силни почистващи препарати. Ако няма кой да ви помогне, използвайте маска, кърпа или шал. Избягвайте сухото почистване и ползването на обикновени прахосмукачки изобщо. Ако нямате тази възможност, сменяйте редовно филтрите им. Содата за хляб остава най-универсалното почистващо средство, което не съдържа алергенни съставки.

   Специално внимание трябва да обърнем на акарите и техните екскременти. Смята се, че те са главните домашни алергени. Те са микроскопични паякообразни същества, които не могат да бъдат видени с невъоръжено око и виреят предимно във влажна и топла среда. Те се намират най-много по чаршафите, дюшеците, пухените легла, килимите, мокетите. Много акари има и по пердетата и затова те трябва често да се изпират. Особено през зимата стаите в жилищата и леглата трябва редовно да се проветряват и почистват.
  • Ухапвания от пчели, оси и др.
  • Полени от дървета и цветя, особено през късна пролет. По време на цъфтеж на растенията и дърветата по възможност избягвайте разходки сред поля и ливади. Вкъщи поне през деня затваряйте прозорците и редовно отстранявайте полените от килимите и мебелите.
  • Пушек от открит огън. Ако се отоплявате с дърва или използвате камини, внимавайте за състоянието си.
  • Места с големи външни замърсявания на въздуха.
  • Силни миризми и спрейове. Не използвайте силно парфюмирани сапуни или шампоани.
  • Химикали, лакове, бои за яйца и пр.
  • Мухъл и миризмата на мухъл, влага, плесен. Проветрявайте банята и другите помещения, подложени на често овлажняване. Някои стайни растения също способстват за развитието на плесенни гъбички и затова трябва да се отстранят от спалните помещения. Това се отнася и за овлажнителите на въздуха, прикрепени към отоплителните съоръжения.
  • Хлебарки. Проблемите, свързани с тях, са особено сериозни в големите градове, където популацията им трудно се контролира. Доказано е, че слюнката и следите от жизнената дейност на тези насекоми вредят на дихателните пътища. Хлебарките са особено вредни за децата и могат да станат причина за заболяването им от астма. С хлебарките трябва да се води безкомпромисна борба.
  • Времето. Температурата и влажността на въздуха играят важна роля за астмата. Студеното време повишава опасността от простуди, които причиняват допълниелно възпаление на дихателните пътища. Когато времето е влажно, студено или мъгливо, избягвайте да излизате навън. Когато това не е възможно, дишайте през кърпа или шал.
  • Бягане, спорт, физическа работа. Общо правило е на-товарванията да се увеличават постепенно. Когато ви предстоят физически натоварвания, най-добре е предварително да използвате някои от бързодействащите бронхоразширяващи лекарства.
  • Силен смях, викане или плач.
  • Аспирин, някои антиревматични медикаменти.
  • Някои добавки към храните като салициловата киселина, която се използва при консервиране, тартрацин, сулфити.
  • Определени храни. Хранителните алергии са доста разпространени и освен с тестове могат да се установят след многократни наблюдения. Съществуват храни, които предизвикват незабавна и драматична алергична реакция. Алергиите след хранене често се подценяват, макар че могат да причинят сериозни астматични пристъпи. Възможни причинители на хранителни алергии могат да бъдат яйцата, кравето мляко и млечните продукти, някои риби, ягоди, шоколад, фъстъци, жито, соя и соеви продукти, стриди, раци и др.
  • Силни емоционални, стресови състояния. Психическите фактори допринасят за обострянето на астмата. Често емоционалните конфликти предизвикват незабавен астматичен пристъп.Трябва целенасочено да се стараете да понасяте натоварванията на всекидневието и напрежението от екстрените ситуации.
  • Простуди, грип. В такива случаи положението на болните може рязко да се влоши. Следете внимателно състоянието си и ако се налага, увеличете дозата на лекарствата, които взимате съгласно плана ви за лечение.
  • Астмата е свързана и с наднорменото тегло.

Ако можем да обобщим - най-честите причинители на астматични пристъпи са алергените и вирусните инфекции на дихателните пътища.

Болестта се усложнява от някои други заболявания като синузит, полипи в носа, силна хрема, гастроезофагеален рефлукс и др.

Купете си специално устройство за йонизация и пречистване на въздуха.

Страдащите от астма трябва да избягват да вземат сънотворни и успокояващи лекарства.

 

Лечение и лекарства

 

Повечето хора се лекуват с два вида лекарства:

  • Бързодействащи бронхоразширяващи лекарства, които трябва да употребявате, когато имате астматичен пристъп, и които за кратко време облекчават състоянието ви. От внасяните в България такива са салбутамол, вентолин, беродуал,тербуталин и пр.
  • Предпазващи или профилактични лекарства, които се употребяват всекидневно (редовно) за продължителен период от време с цел да се избегнат пристъпите или ако те все пак настъпят, да бъдат по-слаби. Такива са бекотид, беклофорте, фликсотид, пулмикорт, и др.
  • Трети вид лекарства са т.нар. протектори. Приемани заедно с профилактичните лекарства, те подобряват състоянието на болните, които имат нужда от допълнително лечение, или позволяват намаляване на дозата на профилактичните лекарства, когато тя е висока. Такива препарати в България са серевент м оксис, чийто бронхоразширяващ ефект е с продължително действие.

Предпазващите профилактични лекарства в обичайни дози са безопасни при всекидневно използване. Към тях не може да се пристрастите дори и да ги използвате много години. Важно е да изплаквате устата си след употреба на инхалатори, за да не получавате проблеми в устната кухина и гърлото.

Информирайте лекаря за всеки проблем, възникнал с лекарствата, които взимате. Лекарят може да промени медикаментите или да промени дозата. Астмата ви може да се подобри или влоши с течение на времето и тогава лекарят може да коригира лечението ви.

Отделете пари за лекарства. Набавете си нови лекарства, преди да сте свършили тези, които вземате в момента. Когато излизате навън, винаги носете със себе си бързодейства-щи бронхоразширяващи медикаменти. Поради това, че състоянието на всеки болен и съответното лечение са нещо съвсем индивидуално и специфично, избора и подробностите относно лекарствата, които са подходящи за вас, трябва да научите единствено от вашия лекар.

 

План за лечение

 

За всекидневно лечение, а особено за лечение на асматични пристъпи вашият лекар трябва да ви напише подробен план за лечение. В приложение 1 ви показваме такъв примерен план. В плана за лечение са описани действията, които трябва да извършвате, в зависимост от състоянието си. Разучете го внимателно и дори го научете наизуст.


Действия при пристъп

 

  • Добре е да познавате признаците на започващ пристъп - кашлица, „свирене" и тежест в гърдите, събуждане през нощта.
  • Ако разберете каква е причината за пристъпа ви - отстранете я или вие се преместете другаде.
  • По време на пристъп по-добре е да не лежите, а да стоите прави или да сте седнали.
  • Вземете бързооблекчаващо лекарство. Колкото по-бързо реагирате, толкова по-възможно е да ограничите тежестта на пристъпа.
  • Останете в покой един час, докато се уверите, че дишането ви се е подобрило.
   Потърсете спешно лекарска помощ, ако забележите някои от следните признаци:
  • Бързодействащото лекарство е с краткотраен ефект или изобщо не ви помага.
  • Трудно говорите.
  • Устните или ноктите ви стават сини или сиви.
  • Кожата по ребрата и врата ви се опъва, когато дишате.
  • Пулсът ви е учестен.
  • Трудно ви е да вървите.

Внимавайте, могократното използване на бързодействащите лекарства може да ви навреди. Бързодействащите лекарства облекчават състоянието ви само за известно време. Те могат да спрат пристъпа. В някои случаи обаче може да си помислите, че сте по-добре, а фактически дихателните ви пътища да стават все по-възпалени и може да се стигне до нов, по-тежък пристъп.

Ако се налага да използвате бързодействащи лекарства всеки ден, това означава, че имате нужда от ежедневни предпазващи лекарства.

Ако се нуждаете от бързодействащо лекарство повече от 4 пъти дневно, потърсете веднага лекар.

Ако всекидневно имате симптоми, това значи, че не контролирате добре болестта.

 

Как да разберете какво е състоянието ви

 

В домашни условия това може да стане, като използвате апаратче, наречено пикфлоуметър (ВЕД метър). То представлява малка тръба, която измерва скоростта на издухания в нея въздух. Може да се закупи в аптечната мрежа. С апаратчето можете да измервате вашия моментен върхов еспираторен дебит - ВЕД. Измерването на ВЕД помага да се определи доколко добре се контролира астмата или колко силен е пристъпът. С помощта на пикфлоуметъра могат да се забележат настъпващи проблеми преди появата на кашлица и „свирене" на гърдите.

Как се използва пикфлоуметърът:

  • Нагласете уреда на нула, т.е. плъзнете стрелката до изходно положение.
  • Изправете се, поемете дълбоко въздух с отворена уста. Дръжте уреда с една ръка, така че пръстите ви да не пречат на движението на стрелката.
  • Бързо обхванете с устни мундщука на апаратчето. Не поставяйте езика си в отвора. Духнете еднократно колкото можете по-силно и по-бързо.
  • Стрелката ще се премести до положение, съответстващо на вашия ВЕД. Вижте числото, до което стрелката е спряла, и го запишете.
  • Духнете още два пъти. Всеки път връщайте стрелката в изходно положение и записвайте резултата. Най-високия резултат от трите измервания запишете в специална таблица (дневник), приложение 2.
  • След употреба изплакнете мундщука с хладка вода.
  • Измерванията извършвайте сутрин и вечер, преди да използвате инхалатори или други противоастматични медикаменти. Ако е необходимо, можете да направите отделни измервания преди и след приемане на лекарствата.

След неколкократни всекидневни измервания отбележете най-високия ВЕД, т.е. вашето максимално лично постижение - МЛП. Това е важна изходна величина, от която можете да съдите за моментното ви състояние. Приблизителните стойности, на които трябва да отговаря вашият ВЕД, в зависимост от пола, възрастта и теглото ви, можете да получите от приложение 3. Те могат да се изчислят и по следните формули:

За мъже

ВЕД = ((6,14 х височината в метри) - (0,043 х възрастта в год.)+0,15)) х 60

За жени

ВЕД = ((5,5 х височината в метри) - (0,30 х възрастта в год.) - 1,11)) х60

 

Анализ на резултатите от измерванията с пикфлоуметър

 

Изхождайки от вашето МЛП, може да се определят три зони:

Зелена зона - от 80 до 100% от МЛП. Когато измерените, стойности на ВЕД са в зелената зона, обикновено нямате астматични симптоми при нормална физическа активност. Имате добро дишане, без кашлица, без хрипове, без задух по време на работа, спорт, игра. Продължавайте с медикаментите, написани в плана ви за лечение.

Жълта зона - от 60 до 80% от МЛП. Означава внимание! Имате астматични симптоми - кашлица, хрипове. Имате повишена нужда от инхалации с бързодействащ бронходилататор, събуждате се през нощта от астматични пристъпи.

Червена зона - по-малко от 60% от МЛП. Означава опастност. Ако не можете да се свържете с вашия лекар, потърсете спешна медицинска помощ.

Пример: Ако вашето МЛП е 500 л/мин., то зелената зона е между 400 и 500 л/мин., жълтата - между 300 и 400 л/мин., а червената е под 300 л/мин. В медицинските заведения се използват уреди, наречени спирометри. Чрез тях се определят редица параметри, характеризиращи дихателните функции на болните.

 

Контролирате ли астмата си?

 

Имате ли следните оплаквания:

  • свиркащо дишане или хриптене
  • пристъпна кашлица
  • повтарящо се затруднено
  • повтарящо се стягане на гърдите
  • нощно събуждане
  • снижени белодробни функции - ВЕД < 80%

Астматичните симптоми засилват ли се при:

  • физическо усилие
  • вирусна инфекция
  • контакт с животни с козина
  • контакт с домашен прах
  • дим (цигарен или от горене)
  • контакт с полени
  • резки температурни промени
  • силни миризми

Ако някой от отговорите ви на горните въпроси е положителен, астмата ви не е под добър контрол и трябва да се обърнете към лекаря си.

Астма при деца

 

Астмата е много често заболяване сред децата, макар че понякога трудно се разпознава. Причината е в това, че симптомите на астмата невинаги се различават от симптомите на обичайните инфекциозни заболявания на дихателните пътища. В повечето случаи става дума за алергична астма. Децата развиват астматични симптоми след контакт с животни - котки, кучета, коне, рибки, морски свинчета и пр. Сезонните оплаквания насочват за наличие на алергия към полените. При много от астматично болните деца може да се установи алергия към домашен прах или акари. Съществува и голям процент наследствено предразположение към алергиите. Във възрастта на децата до една година най-голямо значение имат хранителните алергени, най-силен от които е кравето мляко. Когато децата са между 4 и 7 години, инфекциозни, хранителни и битови алергени са главните причини за обостряне на алергични заболявания, между които алергичният ринит и астмата. Децата на пушещи вкъщи родители са по-силно застрашени от възникването на алергии. В тези случаи след вирусна инфекция на дихателните пътища рискът за развитие на астма значително се увеличава. Трябва да имаме предвид също и това, че болестта може да намали физическите възможности на децата и така да повлияе на самочувствието им. При известна част от астматично болните деца с настъпването на пубертета спират и оплакванията.

 

Астма при бременни

 

Астмата поставя бременните в по-трудно положение в случай на някои усложнения на бременността. Понякога астмата на майката може да доведе до по-малко тегло и дихателни трудности на бебето. За щастие повечето противоастматични лекарства не са вредни и могат да се ползват по време на бременност. Инхалаторите са за предпочитане пред медикаментите, взети във вид на таблетки. Задължително се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

 

Астма при спортисти

 

Някои болни от астма избягват физическите натоварвания поради страха, че могат да получат задух. Този страх не е съвсем обоснован, защото спортът помага за повишаване работоспособността на сърдечносъдовата система. Разбира се, преди каквито и да било натоварвания трябва да се направи обстоен преглед и консултация с лекар. Преди всичко се препоръчват спортове като плуването, ходенето (най-добре на чист въздух), джогинг, игрите с топка, гимнастиката. Неподходящи са гмуркането във вода, язденето. Натоварванията трябва да се увеличават бавно и постепенно, като се обръща внимание на правилната дихателна техника. С цел да се предпазим десетина минути преди спортните занимания могат да се използват бронхоразширяващи средства. Тези медикаменти задължително трябва да се носят постоянно, за да се приложат, ако спортистите получат задух по време на физическите натоварвания. При ниски температури не трябва да се спортува. Изобщо спортните занимания допринасят за по-доброто телесно самочувствие на астматично болните хора и помагат за намаляване честотата на пристъпите на задух.

 

Професионално обусловена астма

 

Упражняването на определени професии е свързано с използването на някои вещества или с присъствието ви в среда от вещества, които са потенциални причинители за поява на астматични симптоми. Професионално обусловената астма се отключва главно от три фактора: дразнители, алергени и фармакологично активни вещества. Раздразнителните вещества са налице главно в химическата промишленост. Характерно за тях е, че дихателните оплаквания настъпват кратко време след първата експозиция. Подобно е положението и при фармакологично активните вещества. За разлика от тях астматичните симптоми, възникнали в резултат на присъствието на алергени на работното място, настъпват не веднага, а след известен период на сенсибилизация. Най-честите алергени са прах от различен произход, латекс, различни бои и лакове, животински косми.

 

Приемане на лекарствата

 

Най-често за лечение на астмата се използват дозирани аерозоли, или т.нар. инхалатори. Те са доста различни, повечето са във вид на спрейове, други са прахообразни. Има и противоастматични лекарства на таблетки и на сиропи. При използване на инхалаторите лекарството чрез дихателните пътища попада направо в дробовете. От особена важност е правилно да използвате инхалаторите, така че ефектът от медикаментите да бъде максимален. В упътванията към тях е посочено приложението им, но въпреки това по-долу още веднъж ще посочим по-подробно правилата за ползването им. Обърнете специално внимание на следните

Правила за използване на дозирани аерозоли-инхалатори

1. Преди употреба инхалаторът трябва да се разклаща. Това се прави с цел да се хомогенизира медикаментът и да запълни дозиращото устройство.

2. Сваля се капачката на инхалатора.

3. Издишва се спокойно.

4. Поставя се мундщукът в устата.

5. Натиска се инхалаторът и едновременно с това бавно и докрай се вдишва. Това е особено важен момент.

Лошата координация между активирането на инхалатора и вдишването е основната причина за непълноценното действие на медикамента.

Вдишването не трябва да е рязко, защото се намалява правилната депозиция на медикамента.

6. Задържа се дишането поне 10 секунди. Това време е необходимо, за да се постигне по-добра депозиция на малките капчици от медикамента в периферията на белите дробове.

7. Издишва се спокойно навън. Не се издишва докрай, а просто се възстановява нормалното дишане.

8. Ако са предписани повече от една инхалации, втората и следващите трябва да се изпълняват след интервал най-малко от една минута.

9. Изплаква се устата.

Ако установите, че лечението ви не е особено ефективно, възможно е това да се дължи и на неправилна употреба на медикаментите.

Най-честите грешки при използването на инхалаторите са:

  • Не се разклащат добре.
  • Вдишването се прави много бързо и лекарството полепва в устната кухина и не достига до дробовете.
  • Когато не се използва спейсър, често е трудно да се координира вдишването с натискането на инхалатора, или с други думи - вдишването се извършва по-рано или по-късно по отношение на впръскването на медикамента.
  • Използва се празен или почти празен инхалатор.
  • Използва се запушен в изходния си отвор инхалатор. Има няколко начина, да разберем количеството лекарство, останало в инхалатора:
  • чрез разклащаме донякъде се усеща наличността на медикамента,
  • чрез потапяне във вода. Отделете флакона от пластмасовата носеща част и го поставете в прозрачен съд с вода. Ако лежи на дъното, той е пълен. Ако опира на дъното изправен, в него има около 3/4 от медикамента. Ако е изправен вертикално близо до повърхността, той е пълен наполовина. Ако плува легнал на повърхността, той е празен.
   Поради това, че потапянето на флакона във вода понякога може да доведе до запушването му, най-сигурният начин е чрез отбелязване на броя на натисканията (примерно с чертички на кутията на лекарството).

 

Използване на спейсър

 

Спейсърът представлява сравнително голям прозрачен пластмасов съд с отвори в двата си края. През единия отвор се вдишва аерозолът, а през другия се впръсква медикаментът. Различни фирми предлагат спейсъри, подходящи само за едни или други инхалатори. Някои намаляват ефективността на приложения медикамент, други са подходящи само за определен вид инхалатори - всичко това трябва да имате предвид, когато купувате спейсър.

С помощта на спейсърите се улеснява използването на аерозолните инхалатори, защото не е необходима стриктна координация между момента на вдишване и натискането на инхалатора. Има различни видове спейсъри. Някои са само с накрайник за захапване, а други (тези предимно за деца) са в единия си край с фуниеобразен профил или маска, която се опира плътно до предната част на лицето.
Последователността при използване на спейсър е следната:

  • Издишва се спокойно и се захапва накрайникът на спейсъра.
  • Вкарва се инхалаторът в противоположния отвор на спейсъра.
  • Медикаментът еднократно се впръсква в спейсъра.
  • Поема се дълбоко въздух от спейсъра и се задържа минимум 10 секунди.
  • Издишва се спокойно извън спейсъра.
  • Отново се вдишва от спейсъра, без повторно да впръсквате лекарството.

Често се използват и специални устройства за вдишване на прахообразни медикаменти.

 

Алтернативни методи на лечение

 

Пациентите с хронични заболявания често търсят така наречените алтернативни методи за лечение. Мненията относно ефикасността на тези методи са различни, но може да се възприеме, че когато с тях се постига общо засилване на организма, избягване на инфекциите и повишаване на имунната система, то те биха могли да окажат благотворно влияние върху болестта. Много пациенти се надяват на "оздравяване", което да им позволи да спрат "класическите" лекарствени средства. За съжаление в някои случаи използването на алтернативни лечебни методи представлява голяма заплаха за болните. Тя се състои в това, че пациентите се подвеждат и прекратяват научнообоснованата и действаща терапия и така увеличават риска да настъпят тежки усложнения. По тази причина, ако някои астматици държат да се лекуват с т.нар. алтернативни методи, първо трябва да се посъветват с лекуващия ги лекар. Те трябва да знаят, че алтернативната терапия може да се използва само при запазване на медикаментозното лечение.

Като алтернативни методи могат да се посочат акупунктурата, хомеопатичното лечение, биорезонансът, магнитната терапия, йога упражненията, пещерното лечение и други. Отчита се окуражителен ефект от комбинираното въздействие с магнитотерапия, акупунктура, специализирана дихателна гимнастика и източни масажни техники.

 

Климатотерапия

 

Престоят на море или планина много често действа благоприятно на астматично болните. Това се дължи на факта, че там полените и алергените са по-малко.
По високите места на планините времето на летене на полените във въздуха е доста по-малко и настъпва с голямо закъснение. Също така концентрацията на полени е значително по-ниска в сравнение с равнинните местности и градовете. Това води до подобряване на състоянието на болните, чувствителни към полени. Допълнително предимство на престоя във високите планински местности е фактът, че при температури под 20°С и ниска влажност акари не се развиват. Високопланинското климатолечение може да даде особено благоприятно отражение при деца, като подобрението им може да продължи доста дълго време. Широко известни са местностите в България, в които част от астматично болните се чувстват значително по-добре.

 

Витамини и билки

 

При някои хора приемането на витамин С може да помогне по време на пристъп. Изследвания са показали, че редовният прием на витамин С помага за по-рядката поява на пристъпи. Полезни са и плодовете и зеленчуците с високо съдържание на този витамин.

Рибеното масло помага особено при децата. Пчелното млечице също има ефект, но трябва бъбреците ви да са здрави.

Билките намират приложение само в междупристъпния период. От тях най-важно значение имат тези със спазмолитично действие. Такива са атропа беладона, татул, бляна, ефедра. От тях първите три са отровни и техни извлеци се използват след преработка само в официалната медицина. При наличие на секреция се препоръчват билки, съдържащи слузести вещества, например корени от иглика (някои хора имат алергия и към това растение), корени от бял оман, горска теменуга, сапуниче, гладка папрат, както и билки, съдържащи етерични масла - мащерка, риган, анасон, резене и др. За успокояване на кашлицата се прилага и змийско мляко. Народната медицина препоръчва за лечение на астмата още босилек (листа и цвят), бял равнец, широколистен живовляк, подбел, тополови листа, салвия, ленено семе, исландски лишей, камшиче, листа от градинска ягода, седефче, лопен, борови връхчета и др. Широко известни са много билкови рецепти и специални чайове, които благоприятстват за подобряване състоянието на болните. Познато е и благотворното влияние на медикаментите от алое.

При всички положения тябва да се потърси помощта на лекарфитотерапевт.

 

Най-често задавани въпроси

 

Въпрос: Кои хора могат да се разболеят от астма?
Отговор: На практика всички. В света от астма са болни около 100 милиона души. Случва се при всички възрастови групи. Вследствие на урбанизацията тази болест засяга все повече деца. Често астмата е семейно заболяване.

Въпрос: Какви са причините за заболяването?
Отговор: Макар и не съвсем определени, причините са: наследствени, свързани с провокиране на имунната система, в резултат на алергия или на вирусни инфекции, на замърсяване на околната среда или на комбинация от всички тези фактори.
Предразположени към това заболяване са хора, които пушат, които са под влиянието на алергени от всякакъв вид. Упражняващите някои професии, при които работещите са изложени на действието на химикали, също могат да заболеят. Астмата не е заразна.

Въпрос: Може ли астмата да се излекува?
Отговор: Засега не е открито лекарство за дефинитивно излекуване на болестта. Тя обаче може успешно да се контролира, така че животът на болните да бъде без особени ограничения.

Въпрос: Може ли астмата при децата да изчезне, когато те пораснат?
Отговор: Възможно е. При някои деца астматичните симптоми рязко намаляват, но при други това не става. Благоприятно се развиват децата, които са имали по-лека форма на астма и са лекувани адекватно. Все пак при около половината от тези, при които след пубертета симптомите са спрели, в средната възраст или по-късно болестта може отново да се прояви.

Въпрос:Трябва ли да се ограничава активността на болните от астма?
Отговор: Голяма част от болните могат да водят активен и пълноценен живот, при положение че те се лекуват правилно и избягват причинителите на астматични пристъпи.

Въпрос: Съществува твърдението, че използването на инхалаторите (помпичките) е вредно. Вярно ли е това?
Отговор: Не. Инхалаторите са имали лоша слава преди доста години поради някои странични явления. Чрез тях лекарството попада директно в дробовете (в много по-малка доза от таблетките наример) и по този начин почти не влияе върху другите органи. Използвани в препоръчваните дози, страничните явления при съвременните инхалатори са минимални.

Асоциация на Българите боледуващи от Астма

http://www.asthma-bg.com
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин