Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 23 in /home/aptekain/public_html/disease.php on line 5
АРТРИТ и Симптоми | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!

АПТЕКА -info.com
Номенклатура на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Контакти на Аптека-инфо - предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и цени!
Последвай apteka-info.com във Фейсбук!

Лекарственият справочник на АПТЕКА-info.com няма за цел да замества експертни знания и преценка при диагностика и лечение, извършвани от правоспособни в областта на медицината специалисти, а да дава допълнителна информация за наличните лекарствени продукти на българския пазар. Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на дадено лекарство.

Екипът на АПТЕКА-info.com не носи отговорност и се извинява предварително за възможни пропуски в точността, пълнотата и актуалността на поместената на сайта информация. Наличието или отсъствието на даден лекарствен продукт в лекарствения справочник на АПТЕКА-info.com не е показателно за качеството или достъпността на продукта.
Изберете заболяване: Покажи
Ревматоиден артрит

Артрит (на старогръцки: ἄρθρονстава + -itisвъзпаление) е болест (поражение) на ставите. Може да е обикновен артрит или ревматоиден артрит, който е автоимунно заболяване. Протича в остри и хронични форми с поражение на една или няколко стави. Причините може да са многобройни - ревматизъм, травма, нарушение на обмяната на веществата,Артритът е болест, в резултат на която се изменят една или повече стави в тялото на човек. Артрита бива няколко вида. Причината за появата на всеки един от тях е различна. Най-честите от тях са навлизане на бактерии, вируси и гъбички в ставата, травма , наследствена предразположеност, проблем в метаболизма и други.

Артритът е широко разпространено заболяване. Само в САЩ от него страдат 42 милиона души. Изходът е неблагоприятен, засега лечението може само да забави хода на заболяването, което може до доведе до парализа и инвалидност.

Най-често срещаният вид артрит е остеоартритът, означаван още като остеоартроза, артроза или дегенеративна ставна болест.


Най-общо симптомите при пациенти с артрит се изразяват в болка, скованост, подуване и зачервяване на ставата, ограничение на движението и други. В повечето случаи артритът е част от друго заболяване и към тези симптоми се проявяват и други – повишена температура, умора, общо неразположение, отслабване.
Инфекциозният артрит води до повишена температура и отпадналост. Той засяга най-често коляното, което се подува и зачервява. Появява се и болка.

Един от първите симптоми сочещи за ревматоиден артрит е сутрешната скованост в ставите. Когато развитието му напредне, ставите се деформират, а мускулатурата около тях отслабва. Наблюдава се болка, затопляне и подуване.

Реактивният артрит засяга една или няколко стави и възпалението преминава от една става в друга. При него се развива инфекция на пикочо-половите пътища, храносмилателния тракт, получава се конюнктивит.

Артритът при износването на ставите, се характеризира с болка при движение. В началото тя отминава бързо, но постепенно става постоянна. В напредналите фази, проявяващите се симптоми са отслабване на мускулатурата и ограничение на движенията.

Симптомите на пациенти с артрит при системни заболявания на съединителната тъкан се изразяват в повишена телесна температура и оплаквания в други органи (сърце, бели дробове и други).

При наличие на някои от тези симптоми, трябва веднага да се потърси лекарска помощ. А междувременно ставата трябва да се остави да почива и да се приемат при нужда болко-обезболяващи средства.
Нестероидните противовъзпалителни лекарства могат да облекчат болката и да намалят възпалението. От тази група има лекарства, които се отпускат само по рецепта, а има и такива, които се продават в аптеките без рецепта.
    Стероиди. Кортикостероидните лекарства намаляват възпалението и болката и забавят ставните увреждания. Лекарите често предписват кортикостероид за облекчаване на острите симптоми.
    Болест-модифициращи антиревматични лекарства. Тези лекарства могат да забавят прогресирането на ревматоидния артрит и да запазят ставите и другите тъкани от постоянно увреждане.
    Имуносупресори. Тези лекарства потискат дейността на клетките на имунната система, която е извън контрол при ревматоидния артрит.
    TNF-алфа инхибитори. Тумор некрозис фактор алфа (TNF-alpha) е възпалителна субстанция, произвеждана от тялото. TNF-алфа инхибиторите могат да помогнат за намаляване на болката, сутрешната скованост и подути стави – обикновено след една или две седмици от началото на лечението.
    Биологични лекарства. Най-новите лекарства за лечение на ревматоиден артрит блокират различни фактори на възпалителния процес.
Партньори и източници на информация
Полезни връзки
Карта на сайта
Избор цени промоции онлайн магазин
Здраве плюс